Dożynki, zwieńczenie rolniczego trudu oraz ciężkiej całorocznej pracy aby uzyskać dar chleba.

Dzisiejsza praca na roli jest nieporównywalna z tą  sprzed wielu lat. To między innymi z powodu ogromnego wysiłku związanego ze żniwami powstały dożynki, święto plonu, dziękczynienia za udane zbiory, cieszenia się, że ta ciężka praca, często na kolanach, w spiekocie dobiegła końca. Dziś również należą się słowa uznania i podziękowania za trud i zebrane  plony wszystkim, którzy pracują bezpośrednio na roli jak również tym, którzy ich wspierają. Mało który zawód tak mocno jest obciążony niepewnością. Rolnik nie wie, czy uda się zebrać dobre ziarno, jaka będzie jego jakość, czy zebrane plony pozwolą utrzymać rodzinę. Nic dziwnego, że w każdej gminie, w parafii, w większych miejscowościach świętujemy teraz dożynki. Powiat Garwoliński rozpoczął to świętowanie udanymi dożynkami w Łaskarzewie. Serdecznie dziękuję Miastu Łaskarzew a szczególności Pani Burmistrz Lidii Sopel - Serei za wspólną organizację dożynek. Przeszły już do historii jako wspaniała uroczystość zorganizowana na Ziemi Łaskarzewskiej.