„Mortui viventes obligant” (Zmarli zobowiązują żyjących), zobowiązują do pamięci o ich wysiłku, poświęceniu, miłości do Ojczyzny. W powiecie garwolińskim każdego roku czcimy pamięć uczestników wojny 1920r., obrońców Warszawy, Polski i Europy przed nawałą bolszewicką.

„Ta wojna omal nie wstrząsnęła losami całego cywilizowanego świata a dzieło zwycięstwa naszego stworzyło podstawy dziejowe”. Tak po latach o wojnie polsko- bolszewickiej pisał Marszałek Józef Piłsudski. Punktem kulminacyjnym tej wojny była bitwa stoczona w obronie stolicy, zwana bitwą Warszawską – Cudem nad Wisłą. Podczas posiedzenia Sejmu 24 września 1920 roku Premier Rządu Obrony Narodowej Wincenty Witos mówił: „Wisząca nad państwem katastrofa, grożąca utratą niepodległości, wzbudziła w narodzie <cud jedności>. Wszystkie serca uderzyły jednym potężnym akordem: <Do broni!>. Wysiłkiem wspólnym wszystkich warstw stworzył się Cud nad Wisłą.”. Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w uroczystościach.