IMG 7486W tym roku minęło 19 lat jak rozpoczęła się współpraca między samorządami naszego powiatu a Uniwersytetem Łódzkim.

Przez te lata corocznie na 2-tygodniowe praktyki pod kierunkiem prof. Andrzeja Lecha i Władysława Baranowskiego zjeżdżali Studenci i z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego. Przez te 19 lat powstało szereg badań, ankiet oraz prac naukowych. W garwolińskiej bibliotece jest ponad 30 prac magisterskich. Bardzo dobrze, że do nas na swoje badania przyjeżdżają studenci tej renomowanej uczelni. Podnosi to rangę naszego powiatu a przede wszystkim pozostawia ślad w postaci cennych prac dających obraz życia naszych mieszkańców i ich przodków. Tym razem uczelnia zagościła w Sobolewie. Oprócz swoich badań, ankiet, rozmów z mieszkańcami profesorowie i studenci uczestniczyli w obradach lokalnego samorządu. To dla studentów nowe doświadczenie, może ta obecność mocniej ich zainteresuje pracą i działaniem na rzecz lokalnej wspólnoty.