DSCN3461Huta Szkła Czechy to jeden z największych zakładów będących na naszym terenie. Gdy w roku 1835 Ignacy Hordliczka przeniósł hutę do miejscowości Trąbki, nie przypuszczał, że ta nazwa  tak mocno wpisze się w historię zakładu a zakład wpłynie na rozwój osady, gminy czy powiatu.

Na pochodzącej z początków XX wieku mapie  przedstawiającej nasz powiat występuje rysunek „szklanej huty” z Trąbek.  W okresie międzywojennym był to największy zakład na terenie naszego powiatu. W ostatnią sobotę świętowano Dzień Hutnika Szklarza. Wspaniała uroczystość. Dziś właścicielem huty jest grupa Zignago Vetro Gruppo, a dyrektorem  Roberto Cardini, wspaniały człowiek, pełen pomysłów, potrafi do nich przekonać nie tylko załogę ale również Zarząd grupy. Dziś zakład myśli o dużych inwestycjach, zwiększeniu planu zatrudnienia. W imieniu Powiatu Garwolińskiego gratulowałem osiągnięć, życzyłem aby wszystkie plany się spełniły a my, na miarę naszych możliwości będziemy zakład wspomagać.