Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej działa w powiecie ponad 60 lat. Dzięki dużemu zaangażowania Posła Ryszarda Smolarka, nasza komenda uzyskała w latach 90 swoją własną przestronną a przede wszystkim przynoszącą dochód, siedzibę. Dziś nasza jednostka jest jedną z lepiej doposażonych na Mazowszu.

Powiat Garwoliński też ma w tym swój udział, wydatkował kwotę ok. 1 mln zł na wyposażenie w sprzęt PSP. Sprawa nadania sztandaru była poruszana od kilku lat. Zawsze kończyło się na słowach, aż do 2013 r. kiedy z inicjatywy Starosty Marka Chciałowskiego odbyło się spotkanie samorządowców z naszego powiatu. Został powołany Komitet i sprawa ruszyła z kopyta.

Uroczystości wręczenia odbyły się 28 czerwca 2014. W swoim wystąpieniu Starosta mówił:

„Druhowie, Szanowni Państwo.

Bardzo się cieszę, że w roku  ważnych jubileuszy – dwudziestopięciolecia od pierwszych wolnych wyborów i dziesięciolecia pobytu w Unii Europejskiej  nasza jednostka Państwowej Straszy Pożarnej ma wręczany sztandar. Dla Powiatu garwolińskiego jest to również czas szczególny, niedawno świętowaliśmy 475 lat istnienia naszego powiatu oraz 15 lat odrodzonego samorządu powiatowego. Wiele osób przyjeżdżających na nasz teren podkreśla zmiany jakie zaszły na naszej ziemi garwolińskiej, mówi, że należymy do czołówki Mazowsza w korzystaniu z funduszy europejskich, działaniach inwestycyjnych, oświatowych ale również chwali nas za bezpieczeństwo. To w dużej mierze zasługa Strażaków zarówno z Państwowej jak również z ochotniczych straży pożarnych. Chociaż nasza Powiatowa Straż ma nieco ponad 60 lat, to mocno wpisała się w dzieje naszego powiatu, wpisała się w potrzeby naszych mieszkańców. Nic dziwnego, że nasi strażacy mają ogromne zaufanie społeczne. Na uwagę zasługuje fakt posiadania na terenie powiatu ponad stu jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej oraz dwudziestu jednostek należących do Krajowego Systemu Ratowniczo - Gaśniczego. Tu też prowadzimy na Mazowszu.

Drodzy strażacy, dziś w dniu nadania sztandaru chciałbym serdecznie podziękować za waszą postawę. Serdecznie dziękuję wam za akcje przeciwpowodziowe, za stałą gotowość i doskonałą służbę, za ofiarność  i serce dla osób potrzebujących pomocy. Wspaniała garwolińska straż pożarna osiągnęła  przez te lata bardzo wiele, jest świetnie wyposażona, sprawna, gotowa nieść pomoc w każdej sytuacji, gdzie zagrożone jest mienie i życie ludzkie. Dlatego też ten sztandar będzie swoistym ukoronowaniem działania i zasług jednostki, która nie zaczęła pracy od sztandaru tylko pracą i działaniem na ten sztandar w pełni zasłużyła. Cieszymy się, że jako powiat garwoliński mogliśmy wnieść cegiełkę w kwocie ok. jednego miliona zł. na doposażenie w sprzęt oraz aktywnie uczestniczyliśmy w pracach nad nadaniem sztandaru.

Niech pod tym sztandarem gromadzą się strażacy z garwolińskiej jednostki!”