W tym roku po raz pierwszy odbyło się spotkanie Starosty Garwolińskiego z uczniami – laureatami olimpiad, konkursów szczebla wojewódzkiego oraz krajowego. Sala konferencyjna w Starostwie Powiatowym wypełniona była po brzegi mimo tego, że część osób ze względu na egzaminy zawodowe nie mogła wziąć udziału w spotkaniu.

Cieszy fakt licznego udziału młodzieży w konkursach, każda taka przygoda pozostawia ślad nie tylko w postaci posiadania większej ilości wiedzy, sle przede wszystkim bycia lepszym. Dziś nie można być średniakiem, trzeba dążyć do tego, aby być najlepszym z najlepszych. Na tej sali znalazła się właśnie taka młodzież.

„Bardzo się cieszę, że mogłem się spotkać z uczniami, którzy chcą osiągnąć coś więcej, sięgać po laury pierwszeństwa w województwie, kraju. Gratuluję osiągnięć, dziękuję nauczycielom - przewodnikom w osiąganiu sukcesów. Słowa uznania kieruję do rodziców, bo osiągnięcia dzieci to w dużej mierze ich zasługa.” – wypowiedział się Starosta.

O sukcesach opowiedzieli również sami uczniowie, zaznaczając, że to szkoła stwarza im odpowiednie warunki do pracy, wyznacza szlak, po którym kroczą.

Laureaci konkursów, a także ich opiekunowie otrzymali pamiątkowe dyplomy gratulacyjne oraz książki ,,Pochwalmy się Powiatem Garwolińskim”. Uroczystość zapadła im w pamięć jako spotkanie, podczas którego doceniono wkład pracy uczniów, poświęcenia mniej ważnych spraw i rozrywek oraz pomoc, której swym wychowankom udzielili nauczyciele. Ten dzień z pewnością nie jest jednorazowym akcentem  w życiu powiatu i podobne uroczystości zagoszczą na stałe w garwolińskim kalendarzu – tak szkolnym jak i samorządowym.