Dzień dziecka w tym roku wypadł na niedzielę, z czego jedni się cieszyli, podczas gdy inni ten radosny dzień przekładali na poniedziałek, dzięki czemu dzieci mogły świętować przez dwa dni.

Sanktuarium góreckie zawsze gromadzi wielu wiernych. Msza św. na świeżym powietrzu przyciąga dużo rodzin z małymi dziećmi. Tym razem po liturgii wiernych czekały dodatkowe atrakcje, które zgromadziły całe rodziny na płycie boiska. W godzinach przedpołudniowych był pokaz koni i źrebiąt 2-letnich, a po mszy o godz. 12,00 prezentowały się źrebięta roczne, był pokaz sprawności ułańskiej oraz zawody w powożeniu zaprzęgami konnymi o puchar Starosty Garwolińskiego – Marka Chciałowskiego. Zarówno pokazy, profesjonalna ocena koni jak również rywalizacja w zaprzęgach  zgromadziła wiele osób. Dzieci, które coraz rzadziej mogą zobaczyć na łące, wybiegu czy w pracy te przepiękne zwierzęta, były nimi oczarowane. Pomimo sprawnej organizacji, dobrego zabezpieczenia, ogrodzenia taśmami, organizatorzy wiele troski wkładali w to, aby nikomu nic się nie stało. Zawody są na czas, publiczność chce być jak najbliżej a koń to tylko zwierzę, które może łatwo się spłoszyć, o wypadek więc nietrudno. Ogromne słowa podziękowania należą się Panu Piotrowi  Pyzie, szefowi Związku Hodowców Koni na Powiat Garwoliński oraz kustoszowi Sanktuarium, ks. Czesławowi Kneblowi. To był trochę inny dzień dziecka ale każdy, kto przybył do Górek na pewno nie żałuje swego wyboru, bo był to wspaniały dzień, pełen radości, i co najważniejsze, spędzony w gronie rodziny w dobrej atmosferze.