Dzień Samorządu Terytorialnego u Prezydenta. 27 maja

Na zaproszenie Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego w sprawie wspólnego świętowania w pałacu Prezydenckim Dnia Samorządowca odpowiedziało wielu samorządowców. Pośród nich był Starosta Garwoliński Marek Chciałowski.

Słowa wypowiedziane  przez prezydenta:

„Polska samorządność jest jedną z dźwigni rozwoju Ojczyzny; Polska samorządna jest źródłem polskiego sukcesu” pokazują jako mocną pozycję w opinii prezydenta ma samorząd.

Bardzo się cieszę z tych słów, to samorządowcy najlepiej znają Polskę lokalną. Na spotkaniu w Miętnem, dwa dni przed spotkaniem w pałacu prezydenckim mówiłem ”Rola samorządowca jest nie do przecenienia, nawet najlepszy premier, minister czy prezydent kraju nie są w stanie ogarnąć problemów każdego miasta, gminy i wsi. Tutaj pojawia się samorząd lokalny – kształtujący prawo, wpływający na rozwój oraz realizację inwestycji na danym terenie.”

Chciałbym, aby te słowa były słyszane, aby zarówno rząd jak również parlament wziął mocno je do serca.

Uroczystość podniosła a równocześnie ciepła, serdeczna. Kilka zdjęć ze spotkania i ogrodów prezydenckich. Dziękuję.