Tak znamienitej wystawy dawno w Miętnem nie było. W skromnych progach Muzeum Ziemi Garwolińskiej zagościło malarstwo, rzeźba i przestrzenne instalacje wykonane przez artystów z Niemiec, Polski i Holandii.

Wernisaż odbył się 22 maja, gościli na nim przedstawiciele Zespołu Szkół Rolniczych, Starostwa Powiatowego ale także miłośnicy sztuki i stali bywalcy miętniańskiej galerii. Kustosz Muzeum Witold Lempka przybliżył ideę kolejnego spotkania ze sztuką, przedstawił obecnych na wernisażu artystów i przypomniał, że jego placówka obchodzi skromny jubileusz 5-lecia. Podkreślił, jak wielkie zasługi dla tej wystawy poniósł pochodzący z Garwolina artysta rzeźbiarz Cezary Kopik.

Nie była to jedyna okrągła rocznica świętowana w tym dniu. Właśnie w Miętnem 40-lecie pracy twórczej świętował Cezary Kopik, z tej okazji pojawił się ogromny tort, którego dekoracja nawiązywała do prac rzeźbiarskich artysty.

Warto wspomnieć o ogromnym zaangażowaniu w powstanie ekspozycji jednego z twórców, pana Manfreda Baasner, mieszkańca miasta Leer, którego nazwa była inspiracją dla wystawy.

Miłym akcentem jest, że pośród piętnastu artystów pokazujących swoje prace znalazło się miejsce dla młodej malarki z Garwolina, pani Agnieszki Wielgosz.

Wystawa w Miętnem będzie dostępna do 17 czerwca, zapraszamy!