Przenikliwe zimno towarzyszyło pierwszemu w tym roku nabożeństwu ku czci Matki Bożej Fatimskiej w Sanktuarium w Górkach.

Nie zraziło to jednak najwierniejszych pielgrzymów; jak zawsze przygotowani na wszelkie możliwe trudy przybyli wiernie z bardzo wielu miejscowości nie tylko naszego powiatu, aby uczestniczyć w majowym nabożeństwie.

Stawili się też strażacy, zawodowi i ochotnicy, bo to właśnie głównie w ich intencji odprawiane jest pierwsze w roku nabożeństwo fatimskie. Na błoniach przed Sanktuarium zebrały się pododdziały z całego powiatu i po życzeniach od władz i parlamentarzystów, z orkiestrą OSP Trąbki na czele, przemaszerowały na plac fatimski. Tam nastąpiło powitanie przez kustosza Sanktuarium księdza Czesława Knebla i rozpoczęło się nabożeństwo. O odprawienie mszy świętej w intencji rycerzy świętego Floriana prosił  prezes powiatowego związku OSP Stefan Gora. Mszę świętą odprawił i homilię wygłosił ksiądz biskup senior z diecezji łomżyńskiej Stanisław Stefanek, który powiedział, że strażacy jako jeszcze jedni z nielicznych nie liczą, czy to się im opłaca lecz idą na ratunek zdrowia, życia i mienia, narażając często własne bezpieczeństwo. Stwierdził też kolokwialnie, że służba strażaka to nie piknik, grill i piwko ale ogromny wysiłek i poświęcenie.

W nabożeństwie wziął też udział kapelan strażaków mazowieckich ks. Jerzy Sieńkowski oraz powiatu garwolińskiego ksiądz Kazimierz Momot. Uroczystości zakończyły się odmówieniem przez pielgrzymów różańca i procesją po lesie z figurą Matki Bożej Fatimskiej.