Była msza św. sprawowana w koncelebrze przez księży Stanisława Małka, Ryszarda Andruszczaka i Andrzeja Lemieszka w intencji naszych przodków,

twórców Konstytucji, w intencji wszystkich Polaków, dla których ważne jest dobro naszej Ojczyzny i codzienną pracą dają dowody swojego patriotyzmu, wspólny przemarsz pod Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki, wystąpienie Starosty, który powiedział „Dziś, stojąc tu czujemy dumę z naszych przodków, ich dokonań, poświęcenia, walki i pracy dla Polski. Gdyby nie ich trud, wysiłek, twarda postawa, nieuległość okazywana wielokrotnie - los naszego państwa mógłby być podobny do losu naszych sąsiadów – Ukrainy. 3 maja to święto radosne, poprzedzone Dniem Flagi Narodowej, symbolu naszej tożsamości, w obronie którego miliony Polaków traciło życie. Bądźmy dumni z Polski i jej dokonań, chociaż jest jeszcze wiele do zrobienia, to jednak zmiana jaka zaszła od pierwszych, częściowo wolnych wyborów stawia Polskę w czołówce Państw Europejskic

1 maja minęła 10 rocznica wstąpienia do Unii Europejskiej, korzystaliśmy z jej wsparcia, ale również jako Polska wiele wartości do niej wnieśliśmy. Powiat Garwoliński, bardzo aktywnie włączył się do aplikowania o  środki Unijne. Pozyskaliśmy ponad 55 mln zł, to ładna kwota, z tego miejsca chcę podziękować wszystkim, którzy nad tym pracowali.  Dzięki tym pieniądzom mamy nowoczesne wyposażenie szpitalne, nowoczesny sprzęt informatyczny w starostwie i placówkach edukacyjnych, czy zmodernizowane niektóre drogi. Dziś jeszcze z tych pieniędzy uzbrajamy Garwolińską Strefę Aktywności Gospodarcze, a to są niemałe środki, bo ponad 13 mln zł.

Szanowni Państwo

Stojąc tu, przed budynkiem Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Tadeusza Kościuszki, pamiętajmy o wielu rocznicach, które wypadają w tym roku. Nie będzie Ojczyzny, narodu jeśli utracimy własną tożsamość, zapomnimy o historii, o ludziach którzy oddali dla Niej wszystko łącznie z życiem. Na naszej garwolińskiej ziemi, mocno naznaczonej wydarzeniami patriotycznymi, jest wiele pomników świadczących o bohaterstwie naszych przodków; pamiętajmy o położeniu wiązanki, zapaleniu zniczy. Bądźmy razem podczas obchodów 220 rocznicy bitwy pod Maciejowicami, setnej rocznicy wybuchy I wojny światowej - nadziei Polaków na odzyskanie niepodległości i przy wielu innych, ważnych rocznicach. Myślę, że wspólnie wyrażamy ogromną wdzięczność Bogu za świętego, naszego ukochanego Papieża Jana Pawła II, syna tej ziemi, który zawsze z dumą mówił, że jest Polakiem. Był z nami, wskazywał drogę, ale jeśli zbłądziliśmy, w sposób stanowczy mówił, że z tej drogi trzeba zawrócić. W czasie obchodów 200 rocznicy Konstytucji 3 Maja   w katedrze św. Jana w Warszawie Ojciec Święty powiedział:

„My przychodzimy dziś na to samo miejsce, nie tylko po to, aby przypomnieć tamto wydarzenie – przychodzimy równocześnie po to, aby przenieść w naszą epokę tę samą troskę, która wtedy nurtowała twórców 3-majowej Konstytucji: tę samą troskę o dobro wspólne Rzeczpospolitej, tę samą odpowiedzialność.” Stale pamiętajmy o tych słowach.

Szanowni Państwo

Święto Trzeciego Maja od początku było obchodzone jako dzień zgody i pojednania, wspólnych wysiłków dla dobra naszej Ojczyzny - Polski. Bardzo często potrafimy działać razem, widać naszą codzienną pracę a powiat garwoliński jest stawiany za wzór dla całego Mazowsza.”

Złożono wiązanki kwiatów pod pomnikiem na dziedzińcu szkoły oraz odbyło się podsumowanie konkursu „Polskie konstytucje” zorganizowanego przez Stowarzyszenie „Wspólnota Powiatowa” oraz wręczenie nagród, a po nim wspólna agapa.