Pisać dobrze w ojczystym języku to w dzisiejszych czasach to spore osiągnięcie ale pisać dobrze lub bardzo dobrze po angielsku to nie lada wyczyn.

28 marca Zespół Szkół nr 1 w Żelechowie ( popularnie Liceum Lelewela) był pomysłodawcą i organizatorem II Powiatowego Dyktanda z języka angielskiego. Młodzież, tuż przed ogłoszenie wyników, była bardzo spięta, każdy myślał jak wypadła jego praca, kto zostanie Powiatowym Mistrzem Ortografii  z Języka Angielskiego. Gdy zostały ogłoszone wyniki najlepszego z najlepszych, Sebastian Chaliński, uczeń Żelechowskiego liceum, aktywny harcerz nie krył zaskoczenia a jednocześnie bardzo się cieszył. Drugie miejsce przypadło Pawłowi Przybyszowi z ZSR w Miętnem. Tym razem, przy ogromnym zaskoczeniu jury, były aż 3 trzecie miejsca. Zajęli je: Marta Jaroń
i Dominika Buczek - uczennice Zespołu Szkół im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Garwolinie oraz Maciej Sadzikowski z Liceum Ogólnokształcącego im. Joachima Lelewela w Żelechowie. Opiekunami uczniów byli: Izabela Wagstyl i Arlena Domańska, Beata Rybicka, Agnieszka Biedrunka-Ujma.  Gratuluję finalistom, dziękuję pozostałym uczestnikom oraz ich nauczycielom. Wiem, ile potrzeba wysiłku, czasu, pracy aby mieć takie osiągnięcia.