Wystawa w Miętniańskim Muzeum.

Dziś, 27.03.2014r. o godz.19.00 Kustosz Muzeum dokonał oficjalnego otwarcia wystawy utrwalonych w obiektywie fotograficznym ludzi, ich strojów, wyglądu dawnych obejść gospodarskich i miejsc z terenu powiatu Garwolińskiego i otwockiego.

Codzienne i odświętne, tak zatytułowana wystawa i takie chwile uchwycił obiektyw fotografa; zdjęcia z pobytu na odpuście, z wesela i pogrzebu, życie na co dzień i w niedzielę. Na wielu fotografiach przewijał się motyw tkaniny – kilimu, ozdobnej chusty czy zapaski. Właśnie sztuka tkacka, coraz bardziej zapominana i wyparta przez wyroby przemysłowe, była drugim tematem wystawy. Dwie artystki – pani Teresa Nakonieczna z Sobolewa i pani Agnieszka Niwińska – prezentowały tkaninę artystyczną, utkane na krosnach dzieła sztuki użytkowej. Kilimy i chusty, kiedyś obecne w każdym domu, element damskiego stroju, potrzebne do okrycia przed zimnem, do ponoszenia małego dziecka, teraz poszukiwane jako oryginalny element wystroju wnętrz. W klimat wystawy wprowadził jak zwykle kustosz pan Witold Lempke, obecny był ksiądz proboszcz Jerzy Janowski. Tradycyjnie zabrakło gospodarza miejsca a równocześnie osoby zapraszającej wszystkich, pana dyrektora ZSR Miętne.