Mołdawia – kraj o wspaniałych glebach, gdzie czarnoziem sięga do 2m, dobrych warunkach do uprawy zbóż, warzyw, sadów i winorośli. Oprócz uprawy bardzo ważnym elementem jest przechowalnictwo, przygotowanie do sprzedaży a także spedycja.

Dla Mołdawian Polska jest przykładem dobrego gospodarza – co wyprodukujemy, staramy się tak przechować aby straty były jak najmniejsze a sprzedaż była dokonywana w okresach odpowiedniej koniunktury. Nasi goście byli zachwyceni Grupą Producencką WilSad. Z niedowierzaniem podchodzili do informacji, że to, co widzą, sadownicy osiągnęli w ciągu 5 lat od momentu powstania grupy. Gdy przechodziliśmy przez salę, na której była linia sortownicza ze specjalnymi fotokomórkami sterowanymi elektronicznie, o bardzo dużej dokładności i szybkości reakcji (ok. 30 różnych operacji na sekundę), wszyscy sprawdzali, czy to co usłyszeliśmy, jest prawdą. Płaszcz wodny, w którym pływają jabłka sprawia, że żaden owoc nie jest obity. Komory chłodnicze z przesuwnymi elementami skrzyń paletowych oraz wózki do wysokiego składowania sprawiają, że na małej przestrzeni można składować tak dużo owoców. Podziw i zadowolenie ze strony gości z Mołdawii. Wyjeżdżając strona Mołdawska postawiła sobie cel – w tym roku pozyskać środki przedakcesyjne i przystąpić do budowy pierwszej, na pewno mniejszej ale na wzór Polski przechowalni i sortowni owoców. Dobrze, że dziś jesteśmy takim wzorem dla dalszych sąsiadów. Życzymy realizacji planów, mocno wierzę, widząc determinację, zaangażowanie, pracowitość Mołdawian, że te zamierzenia szybko zostaną zrealizowane. Powodzenia.