W dniach 23 - 26 marca delegacja powiatu Singerei gościła w Powiecie Garwolińskim.

Nasi przyjaciele z Mołdawii mieli swoją bazę noclegową w hotelu w Miętnem dlatego też jednym z punktów w programie pobytu na terenie Polski było zwiedzenie Zespołu Szkół Rolniczych. Obecny wśród delegacji naczelny architekt obwodu Singerei  Gȋscă Anatol  był zachwycony ciekawą architekturą szkoły, jej funkcjonalnością, obecnością wewnętrznych ogrodów, które umożliwiają kontakt z naturą nawet w czasie krótkiej przerwy.

Delegację z Mołdawii oprowadzał kierownik d.s. kształcenia praktycznego Tadeusz Gora a tłumaczem była nauczyciel języka rosyjskiego Marzena Karczmarczyk. Goście oglądali pracownie, próbowali swoich sił w sali aerodynamicznej, rozmawiali też z uczniami. Interesowali się również sposobem kształcenia młodzieży w kierunkach rolniczych, doceniali wyposażenie pracowni w pomoce dydaktyczne, doskonały sprzęt informatyczny. Mieli pytania dotyczące wyposażenia biblioteki w książki - częstotliwość wypożyczania książek, ilość woluminów oraz funkcjonowania szkolnego centrum multimedialnego. Zainteresował ich patron szkoły i jego związek z tą placówką. Ze zdumieniem wsłuchiwali się w historię szkoły i wspaniałą postawę młodzieży w obronie znaków naszej wiary. Vitalie Tabarcea – wiceprzewodniczący rejonu, podkreślał, że jest pod wrażeniem stałej obecności krzyża i obrazów Matki Bożej w obiektach użyteczności publicznej oraz obiektach oświatowych. To powoduje, że wiele osób spokojniej, z rozwagą z większą dozą życzliwości podchodzi do wzajemnych kontaktów. Program pobytu delegacji Mołdawskiej był bardzo obfity, bardzo ciekawy, o czym napiszę później.