Żołnierze wyklęci – przez lata spychani do przedsionka historii, wykluczeni z podręczników, mieli być zapomniani przez  wszystkich bo sprzeniewierzyli się władzy komunistycznej, bo mieli czelność upomnieć się o prawo do samostanowienia polskiego społeczeństwa, stawiając opór sowietyzacji kraju i podporządkowaniu go decyzjom Kremla.

Data, pierwszy marca – Święto państwowe jako Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”, nie jest przypadkowa. Tego dnia w więzieniu na warszawskim Mokotowie, po pokazowym procesie członków – żołnierzy WiN, siedmiu z nich  o godzinie 2000 strzałem w tył głowy rozstrzelano. Zginęli: Łukasz Ciepliński, Adam Lazarowicz, Mieczysław Kawalec, Józef Rzepka, Franciszek Błażej, Józef Batory i Karol Chmiel. Dr Michał Kalbarczyk w ulotce dotyczącej żołnierzy wyklętych pisał „W strukturze WiN powiat garwoliński wchodził w skład Inspektoratu Puławy. Na ziemi garwolińskiej w zrzeszeniu WiN walczyli m.in. Jan Piesiewicz ps. "Czarny", Edmund Pawliszewski ps. "Sas". Aresztowani, ponieśli śmierć w więzieniu UB. Na cześć ich pamięci, a także żołnierza AK, również zamordowanego przez ówczesną władzę, Kazimierza Wojciechowskiego, poświęcona jest tablica w kościele parafialnym w Garwolinie. Tekst znajdujący się na tablicy brzmi następująco:

"Ojczyznę kocha się nie dlatego, że jest wielka,

ale dlatego, że jest własna"

Zamordowanym żołnierzom AK

ŚP

Kazimierzowi Wojciechowskiemu 22 II 1945

Edmundowi Pawliszewskiemu 31X 1949

Janowi Piesiewiczowi 1 II 1952

Odwilż październikowa 1956 r. spowodowała, że pamięć o żołnierzach Podziemia niepodległościowego z czasów wojny i okupacji była powoli przywracana. Pamięć o żołnierzach WiN została przywrócona dopiero po odzyskaniu suwerenności w 1989 r.

W latach 90-tych XX wieku, w suwerennym samorządzie terytorialnym, funkcję Przewodniczącego Rady Miejskiej w Garwolinie pełnił pochodzący z rodziny żołnierza WiN Jana Piesiewicza, jego imiennik Jan Piesiewicz - Zasłużony dla Miasta Garwolina.“

Powiatowe obchody święta Żołnierzy Wyklętych rozpoczęły się koncertem, który w piątkowy wieczór 28 lutego zapełnił salę widowiskową  CSiK w Garwolinie. Występował teatr Od Czapy razem z muzykami zespołu De Press, wspaniałe występy, czas tak szybko płynął, że godzina z okładem zamieniła się w minuty. 2 marca o godz. 1000 w Garwolińskiej Kolegiacie odbyło się nabożeństwo w intencji Ojczyzny, kombatantów oraz pamięci Żołnierzy Wyklętych. Modlono się również o pokój i prawo stanowienia, w tych trudnych chwilach, dla narodu ukraińskiego. Po mszy złożono wiązanki kwiatów pod pomnikiem AK.