Wystawa prac malarskich oraz ceramicznych uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Edukator” w Muzeum Ziemi Garwolińskiej przyciągnęła osoby, które doceniają wartość sztuki, czują też radość z jej tworzenia.

Pierwsze wrażenie – ogrom koloru, barwne prace, jakby na przekór porze roku i  tytułowi wystawy. Kustosz muzeum Witold Lempke ,wprowadzając obecnych w  nastrój prezentowanych prac stwierdził, że powinny raczej nosić tytuł związany z wiosną.

Co można podziwiać na obrazach zaprezentowanych w Miętnem? Kolorowe bukiety kwiatów, krajobrazy malowane o różnych porach roku, akty, dzieła abstrakcyjne. We wszystkich tych pracach widać było radość tworzenia  ale też radość ze wspólnego przebywania, obcowania ze sztuką. Właśnie takie bogactwo płynące ze wspólnego przebywania podkreślała pani Monika Metera, która  opiekuje się pracownią plastyczną, gdzie powstają prace uczestników Uniwersytetu. Ogromne zaangażowanie we wspólne działania podkreślali też gospodarze i organizatorzy wystawy – Rektor Uniwersytetu Trzeciego Wieku Zbigniew Marciniuk i Przewodnicząca Rady Powiatu Urszula Zadrożna. Burmistrz Tadeusz Mikulski gratulował twórcom zaangażowania i talentu. Starosta Marek Chciałowski zauważył, że ciekawa wystawa powinna mieć właściwą oprawę, godne miejsce do spotkań i prezentacji ważnych wydarzeń kulturalnych; takim najlepszym miejscem byłby zabytkowy dwór w Miętnem i należy wszystko zrobić aby działalność kulturalno – wystawiennicza była głównym nurtem funkcjonowania tej placówki. Historyczne miejsce w który w odległych czasach przebywał Józef Piłsudski, stylowo odrestaurowane w otoczeniu zabytkowego parku to dobry punkt na powołanie jednostki kultury, np. Domu Pracy Twórczej.  Spotkało się to stwierdzenie z aprobatą szczególnie tych, którzy do Muzeum w Miętnem przybyli po raz pierwszy i po prostu nie mogli trafić. A trzeba podkreślić, że na otwarcie wystawy przybyło bardzo dużo osób, przedstawicieli wszystkich pokoleń.