Stare pocztówki sprzed dwóch wojen to wspaniałe źródło informacji, jak wyglądały wtedy urzędowe budynki naszego powiatowego miasta

. Najważniejsze urzędy były przy głównej ulicy, zwanej wtedy Szosejną. Wyglądały okazale jak na ówczesne czasy, murowane, z rosyjskimi napisami na szyldach. Również pocztówki podpisane są w języku rosyjskim.  Oddzielnie mieścił się magistrat, starostwo i powiatowa kasa. Dziś często zarzuca się urzędnikom, że pracują w luksusowych warunkach. Jak widać wtedy były to też najładniejsze budynki w mieście.

Czas nie obszedł się z powiatowymi urzędami łaskawie. Dwie wojny światowe, zwłaszcza ta ostatnia, zrównały Garwolin z ziemią i po powiatowym i miejskim dostojeństwie z czasów carskich nic nie pozostało. Przetrwał budynek obecnego starostwa, może dlatego, że znajdował się trochę na uboczu od głównej ulicy. Przez kolejne lata był siedzibą władz powiatowych, zachował datę powstania  -1910 i architektoniczną formę. Na fotografii z lat 20-tych widać, że odbywały się przed nim uroczyste defilady, zapewne Strzelców z Pierwszego Pułku.

Dziś jedynie zdjęcia i stare  pocztówki pozwalają zobaczyć, gdzie chodzili nasi pradziadkowie, aby załatwić „urzędową sprawę”.