Spotkanie wigilijno-opłatkowe Stowarzyszenia „RAZEM ŁATWIEJ”,

zorganizowane w stołówce internackiej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Bohaterów Westerplatte zgromadziło zarówno osoby niepełnosprawne, ich rodziny jak również zaproszonych gości. Ewangelia, modlitwa i słowa życzeń, otuchy i wiary popłynęły od księdza proboszcza parafii p. w. M. B. Częstochowskiej Stanisława Małka. Życzenia składała Pani Stanisława Prządka i Grzegorz Woźniak – parlamentarzyści z naszego powiatu, Pani Teresa Bąk Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu, Burmistrz Tadeusz Mikulski oraz ja. Obok tradycyjnych życzeń ciepłych, rodzinnych świąt Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności w nowym Roku, życzyłem aby problemami osób niepełnosprawnych, tak od serca, zajęli się wszyscy. Ja jako Starosta, nie uciekam od nich. Najwięcej mogą tu zdziałać samorządy gminne, które są najbliżej osób potrzebujących. Przecież, w środowiskach lokalnych jest tyle nie w pełni wykorzystanych szkół, przy których mogą powstać Ośrodki Dziennego Pobytu. Nie można tym problemem obarczać jednego samorządu. Przy wspólnym podejściu wypracujemy długofalowe rozwiązanie, pomożemy najlepiej, jak tylko się da osobom niepełnosprawnym, a myślę, że wszystkim o to chodzi.