Szachy, czasami ktoś powie strata czasu, czy jednak nie jest to: „królewski sport”, miłe, rozwijające umysł zajęcie.

Dziś, w obiektach Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie odbyły się Powiatowe Rozgrywki Szachowe zorganizowane przez Powiatowe Zrzeszenie Ludowych Zespołów Sportowych. W szranki stanęło 41 zawodników w czterech  kategoriach: szkoła podstawowa, gimnazjum, kobiety oraz open.  Cieszy fakt, że były osoby młode ( najmłodszy zawodnik, który zdobył medal miał 6 lat), jak również osoby, które dawno skończyły osiemnastkę (najstarszy zawodnik miał  71 lat).

Do rywalizacji stanęły całe rodziny, Państwa Seremaków z Łaskarzewa czy Krulikowskich z Garwolina. Zwycięzcą w kategorii open został Szymon Krulikowski. Wszystkim, którzy przystąpili do zawodów, dziękuję. Dziękuję Ludowemu Związkowi Sportowemu – Prezesowi Kazimierzowi Sionkowi oraz Państwu Busztom za organizację zawodów.  Nagrodzonym gratuluję. Na wiosnę zostaną przeprowadzone Powiatowe Zawody dla młodzieży szkół ponadgimnazjalnych o puchar Starosty. Zachęcam uczniów do ćwiczenia i zgłoszenia swojego akcesu do zawodów.