Powiatowa Liga Przedmiotowa to konkurs jakich mało w skali kraju. Adresowany jest on do uczniów szkół średnich jak również do młodzieży uczącej się w szkole zawodowej.

Dziś, gdy coraz mocniej podkreślamy konieczność nauki zawodu, ta trzecia edycja konkursu mocno wpisuje się w klimat edukacyjny naszych szkół. Należy nadmienić, że jest to jedyny konkurs dostępny  dla młodzieży z klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej. W dniu 27 listopada w obiektach Zespołu Szkół Rolniczych rywalizowali uczniowie klas zasadniczych z Miętnego, Garwolina, Żelechowa i Sobolewa. Reprezentowali zawody: kucharz i mechanik pojazdów samochodowych. Między innymi ten konkurs wpłynął na podniesienie wyników nauczania, kilka osób miało maksymalną liczbę punktów, były również ex aequo miejsca drugie i trzecie. W konkursie wzięło udział 23 uczestników, przygotowanych do rywalizacji, czujących odpowiedzialność za reprezentowanie całej szkoły, często występujących po raz pierwszy w konkursie takiego szczebla.  Był to wspaniała szkoła rzetelnego współzawodnictwa dla tej młodzieży. Gratuluję zwycięzcom, których nazwiska są podane na WWW.podlasie24.pl, gratuluję szkołom dobrego przygotowania młodzieży. Może w przyszłości dla tej grupy uczniów zrobić szerszą rywalizację o tytuł mistrza w zawodzie?

Zdj. Jerzy Duchna