Święto Batalionów Chłopskich w Goźlinie

W Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej w Goźlinie – Mariańskim Porzeczu niedziela 24 listopada przebiegała pod znakiem uroczystości poświęconych żołnierzom Batalionów Chłopskich.

Mszę świętą w intencji żyjących, poległych i zmarłych żołnierzy BCH i ich rodzin odprawił proboszcz Goźlińskiej parafii ksiądz Jan Krajewski. Oprawę mszy wzbogaciła grupa rekonstrukcyjna z Dęblina oraz poczty sztandarowe BCH, PSL  i OSP. Po mszy wszyscy zebrani udali się do pobliskiej Szkoły Podstawowej, gdzie odbyły się dalsze uroczystości.

Po przywitaniu przybyłych przez wójta Szymona Woźniaka  dr historii Michał Kalbarczyk przybliżył dzieje Batalionów Chłopskich na terenie naszego powiatu. Następnie głos zabrała pani Bożena Żelazowska, zastępca kierownika Urzędu d.s. Kombatantów i Osób Represjonowanych. W imieniu Związku Kombatantów Rzeczpospolitej i Byłych więźniów Politycznych przemawiał prezes tej organizacji inż. Henryk Strzelecki, były adiutant generała Kamińskiego, komendant obwodu świętokrzyskiego BCH. Po przemówieniach wręczone zostały medale za zasługi dla kombatantów. Za wybitne zasługi odznaczony został Władysław Bąbik, były komendant obwodu garwolińskiego. Niestety stan zdrowia nie pozwolił mu na przybycie na uroczystości. Wśród odznaczonych byli też: Józef Tomala, Tadeusz Celej, Henryk Zarzycki, pani Lempkowska, Mirosław Łyżwa, Klemens Ptach i Zbigniew Węgrzynek. W imieniu odznaczonych podziękował Tadeusz Celej.

Kolejnym punktem programu uroczystości były występy dzieci ze szkół podstawowych w Mariańskim Porzeczu i Siedzowie. Pięknie przygotowany, patriotyczny program, wielokrotnie był nagradzany gromkimi brawami widzów. Część oficjalną zakończyły wspaniałe występy chóru grupy rekonstrukcyjnej z Dęblina oraz pokaz musztry paradnej. Po części artystycznej wszyscy obecni mogli wymienić wrażenia na spotkaniu pokoleń przy bigosie i wspaniałych ciastach.