Dnia drugiego grudnia 2009r. w Zespole Szkół w Rudzie Talubskiej miała miejsce uroczystość otwarcia nowej części szkoły.

Najpierw dyrektor szkoły Pan Aleksander Byks powitał zaproszonych gości: posła na sejm RP Stanisławę Prządka, Generała zakonu Michaltów ks. Kazimierza Radzika, Starostę Grzegorza Woźniaka, Wicestarostę Marka Chciałowskiego, Wójta Gminy Garwolin Tomasza Łysiaka oraz wiele innych zaproszonych osób.

Wójt gminy Garwolin przypomniał kulisy związane z rozbudową szkoły. Powiedział, że „Ze względu na przychylność wykonawcy i Rady Gminy inwestycje udało się zakończyć rok przed terminem”. Potem nastąpiła część artystyczna. Dzieci z klas I-III wystąpiły w bardzo ciekawym przedstawieniu, interpretując wiersze Jana Brzechwy. Swoje krótkie przemówienia zaprezentowali też: poseł na sejm Stanisława Prządka i Starosta Grzegorz Woźniak. Wicestarosta Marek Chciałowski powiedział, że ta szkoła jest mu szczególnie bliska „Tu przez osiem lat chodziłem do szkoły, a teraz moje dzieci uczęszczają do tej placówki. Dziękuję mieszkańcom Rudy Talubskiej, że pomimo biedy w okresie przedwojennym, postawili na budowę szkoły. W 1936 roku pobudowana szkoła była jedną z większych w Powiecie Garwolińskim.” Ksiądz Radzik zwrócił się do dzieci, aby wspólnie podziękowały starszym za ten obiekt i prosił o poszanowanie dobra wspólnego, jakim jest szkoła.

Pod koniec uroczystości Przełożony Zgromadzenia Michalitów ks. Radzik dokonał poświęcenia krzyża z gabinetu dyrektorskiego. Następnie zaproszeni goście przeszli szpalerem złożonym z dzieci młodszych klas prosto na nową część szkoły, gdzie ksiądz generał pobłogosławił resztę klas.

Dobrze, że w naszym powiecie dokonuje się obecnie tak wiele tego typu inwestycji w szkolnictwo. Budynek szkolny w Rudzie Talubskiej otwarty został aż rok przed czasem i zawiera 7 klas szkolnych, oddział przedszkolny, gabinet dyrektorski oraz gabinet nauczycielski. Cieszymy się z tego rodzaju projektów i mamy nadzieję, że stale będą one priorytetowe dla władz samorządowych.