Bardzo często nas odwiedzał,wizytował szkoły, udzielał sakramentu bierzmowania. Był zawsze obecny,gdy sprawy dotyczyły młodych ludzi, rodziny. Dlatego też z pewnym smutkiem ale i radością przyjęliśmy wiadomość, że został nowym ordynariuszem diecezji radomskiej. 14 listopada odbył się ingres nowego ordynariusza do katedry Opieki Najświętszej Maryi Panny w Radomiu. Zastąpił abp. Zygmunta Zimowskiego, który został przewodniczącym Papieskiej Rady ds. Duszpasterstwa Służby zdrowia w Watykanie. Bardzo ładnie przebieg ingresu relacjonował tygodnik „idziemy”. Oto jego fragment:

„W uroczystości wzięło udział 37 biskupów z Polski i zagranicy oraz ok. 400 księży. Obecny był abp Zimowski oraz nuncjusz apostolski abp Józef Kowalczyk. U wrót katedry jej proboszcz ks. Edward Poniewierski podał bp. Tomasikowi klucze, krzyż do ucałowania oraz wodę święconą. Po wejściu do kościoła bp. Tomasik udał się na modlitwę przy sarkofagu bp. Jana Chrapka.

Arcybiskup Zimowski przekazał swojemu następcy pozdrowienia i błogosławieństwo Benedykta XVI. Homilię wygłosił abp Stanisław Gądecki, wiceprzewodniczący Episkopatu. Mówił, że ,,Ingres biskupi to nie tylko okazja do wygłaszania peanów na cześć człowieka, ile raczej tytuł do większego uwielbienia Boga, który słabej ludzkiej naturze pozwala pełnić niezwykle odpowiedzialne zadanie apostolskie w Kościele”. Dodał, że to także zapowiedź trudu pasterza poszukującego zagubionych owiec a zarazem ofiary Baranka, który daje swoje życie za owce.

Na zakończenie liturgii bp. Tomasik podziękował wszystkim obecnym, a także prosił wiernych o przyjęcie go oraz aktywne włączanie się w dzieło kształtowania diecezji.

Dzień później, w rozmowie z Radiem Plus Radom, bp Tomasik powiedział, że kapłaństwo, rodzina i młodzież to trzy główne filary jego działalności duszpasterskiej. Zapowiedział wznowienie obrad II Synodu Diecezji Radomskiej.”