Opublikowany przez „Rzeczpospolitą” z 24 listopada 2009 roku ranking 2000 polskich firm zawiera zestawienie najlepszych. Jak wybierano firmy, które znalazły się na tej liście? Od siedmiu lat gazeta prowadzi opracowanie takiej listy najlepszych na rynku. Na podstawie informacji zebranych przez redakcję zostały wysłane ankiety do ponad 4000 firm, które w 2008 roku osiągnęły przychody na poziomie 80 mln złotych. W ankietach poproszono o przysłanie sprawozdania finansowego oraz przekazanie informacji zawierających dane teleadresowe, informacje o strukturze właścicielskiej firmy, eksporcie i zatrudnieniu. Redakcja wykorzystała także wstępne dane finansowe opublikowane w liście 500 (w kwietniowym numerze „Rzeczpospolitej”) oraz inne źródła. Jeżeli redakcja dysponowała różnymi wersjami raportów – prezentowany był raport zweryfikowany przez biegłego rewidenta.

Z firm działających na terenie naszego powiatu wśród najlepszych, na 143 miejscu znalazł się Avon Operations Garwolin. Warto podkreślić, że Avon Cosmetics Warszawa ma miejsce dalsze, 355. Druga firma, która znalazła się na liście rankingowej na miejscu 1659, to Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin z siedzibą w Woli Rębkowskiej. Gratulujemy obu zakładom osiągniętego sukcesu!

Firma Łmeat – Łuków Zakłady Mięsne, gdzie prezesem jest P. Ryszard Smolarek, również znalazła się na liście, na bardzo dobrej 529 pozycji. Składamy gratulacje!