Tegoroczny listopad, ciepły i mokry, kojarzy się przede wszystkim z atakiem grypy. Jakby ją nie nazwać i jakie ma ona przyczyny – jest to czas trudny dla wszystkich. Wszystkie wiadomości, komunikaty, zaczynają się od informacji o kolejnych przypadkach zachorowań a nawet śmiertelnych ofiarach. Przychodnie pełne są pacjentów, ciężko dostać się do lekarza. W wielu placówkach zmniejszona jest obsługa medyczna, bo przecież lekarze i pielęgniarki, codziennie narażeni na kontakt z zarażonymi grypą – też chorują. W szkołach ogromna absencja, wiele placówek w naszym powiecie zostało zamkniętych na kilka dni, nie bardzo to jednak cieszy uczniów, stracone lekcje trzeba będzie odpracować w czasie ferii. Nie należy oczywiście bagatelizować sytuacji, trzeba jednak pamiętać o profilaktyce i zdrowym rozsądku. Szczepienia przeciw grypie sezonowej, unikanie kontaktu z chorymi, ograniczenie pobytu w dużych skupiskach, właściwy ubiór stosowny do pogody – to zalecane środki. Bardzo ważna jest także higiena i tryb życia. Kiedy łapie nas przeziębienie – trzeba po prostu swoje przechorować. Nie należy pracować mimo wszystko, liczyć na to, że jakoś się zwalczy grypowego przeciwnika. Należy ograniczyć swoją aktywność i dać organizmowi wypocząć i zregenerować siły do walki z chorobą.

W trudnej sytuacji są rolnicy – nie mogą wziąć urlopu na czas grypy. Często choruje cała rodzina a przecież gospodarstwo wymaga codziennej pracy, której nie da się zrobić przy pomocy komputera. Mimo złego samopoczucia rolnik, zwłaszcza jeśli jest właścicielem hodowli, musi niezbędne prace wykonać!

Starzy gospodarze powiadali: „Przyjdzie mróz i wszystkie zarazy wymrozi.” Pewnie coś jest prawdziwego w tym stwierdzeniu, bo w czasie silnych mrozów zachorowalność na grypę spada. A więc oby jak najszybciej przyszła tęga zima!