„Co dzień przestrzegam, jak młódź cierpi na tem,
Że nie ma szkół uczących żyć z ludźmi i światem.” Adam Mickiewicz

Od wielu tygodni, w powiecie garwolińskim trwa dyskusja o szkołach. Pomimo, że wielokrotnie temat szkolnictwa był poruszany, Polskie Stronnictwo Ludowe nie wyrażało swojego zdania. Uważaliśmy, że dobro szkoły, uczniów i nauczycieli wymaga, aby był to teren wolny od działań politycznych. Najważniejszym podmiotem w szkole jest uczeń i na niego jako osobę szkoła powinna być nastawiona. To on ma zostać dobrze wychowany, posiąść jak największą ilość wiedzy i umiejętności. Zarówno nauczyciele jak również dyrekcja jest elementem pracującym na rzecz ucznia. Dziwi nas fakt stałego podsycania atmosfery aby utrzymać emocję wokół szkół na najwyższym poziomie.
Tam, gdzie sytuacja jest trudna, pojawiły się konflikty, należy znaleźć „salomonowe” rozwiązanie. Warto zwrócić uwagę na osoby postronne, nie zaangażowane w istniejące konflikty, posiadające świeże spojrzenie. Apelujemy do członków Komisji, aby nie torpedowali własnej pracy oraz wsłuchiwali się w koncepcję przedstawioną przez poszczególnych kandydatów, żeby wybrać najlepszego. Tego wymaga dobro dzieci uczących się w tej placówce.
RADNI POWIATOWI POLSKIEGO STRONNICTWA LUDOWEGO