W niedzielę 12 listopada w Sanktuarium Maryjnym w Mariańskim Porzeczu modliliśmy się za Ojczyznę, jej wolność, suwerenność. Wspominaliśmy czas tworzenia niepodległości i udział ludowców przy przywracaniu Polski. Polskie Stronnictwo Ludowe jest jedyną partią, której korzenie sięgają czasu zaborów, I Wojny Światowej i czasów późniejszych.

Nie przypadkowo wybraliśmy kościół w Mariańskim Porzeczy, świadka 300-letniej historii naszej Ojczyzny. Mały skromny drewniany kościół, przepięknie przyozdobiony polichromią iluzoryczną, pokazujący, że przez pracę można stworzyć wspaniałe dzieła. Tak jest i było z ruchem ludowym, wyrastał z potrzeby tych najbiedniejszych, poniżanych, którzy przez wiele lat pozbawieni byli wszelkich praw. Tak jakby świat o nich zapomniał. Ogromna rzesza ludzi przywiązana do swojej, do polskiej ziemi, do ludowej kultury, do języka. Podczas pierwszej wojny światowej stanowili najliczniejszą grupę, na siłę byli wcielani do armii pruskiej, austro-węgierskiej, czy wojska carskiego. Poznawali się najczęściej po słowach modlitwy wypowiadanej po polsku w obliczu trwogi. Gdy Marszałek Piłsudski formował Legiony również masowo do nich wstępowali.

Dziś wspominamy naszych przodków, patrzymy na nich jak na bohaterów, bo jak można nazwać osoby, które nie poddały się sowieckiemu najazdowi w 1920r. Masowo wstępowali do wojska podczas wojny polsko – bolszewickiej. Gdy zaszła potrzeba obrony wsi w czasie II wojny światowej utworzyli Bataliony Chłopskie, których liczebność wynosiła ponad 170 tys. żołnierzy.

Gdy dziś wspominaliśmy tych bezinteresownych żołnierzy wiele osób wracało myślami do swoich przodków. Przez lata wspominani tylko podczas rodzinnych spotkań. Dziękowali, że mogą być razem z nami i wracać do historii, że rodzi się nowa odwaga mówienia głośno o naszych działaczach z Batalionów Chłopskich i ruchu ludowym.

W spotkaniu wzięli udział ludowcy z naszego powiatu i Sobienich Jezior, władze starostwa w osobach starosty Marka Chciałowskiego oraz sekretarza Jerzego Piesio, radni powiatowi – Paweł Dziubak i Krystian Kania. Była także z nami wicemarszałek województwa Ewa Orzełowska oraz radna sejmiku Bożena Żelazowska a także wójt Sobienich Jezior Stanisław Wirtek i Przewodniczący Rady Gminy Wilga Jacek Piesiewicz z radnymi. Dziękujemy ks. Janowi Krajewskiemu za wspaniałą homilię.