W Powiecie Garwolińskim do ukształtowanej tradycji należą w Święto Matki Boskiej Zielnej połączone obchody Dnia Wojska Polskiego, Bitwy Warszawskiej i Czynu Chłopskiego. Pamiętamy o wszystkich miejscach związanych z pamięcią o Wojsku Polskim oraz o bohaterach z 1920r. Piękna oprawa mszy w wykonaniu orkiestry strażackiej zapewniła jej podniosły charakter.

Po mszy wszyscy uczestnicy udali się pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego, gdzie w ceremoniale wojskowym przebiegała uroczystość. Starosta Garwoliński w swoim wystąpieniu nawiązał do wydarzeń z 1920 r. oraz odniósł się do współczesnych problemów występujących w Polsce.

Bitwa warszawska zdecydowała również o losach mieszkańców naszego powiatu. Już 13 sierpnia po opuszczeniu oddziałów 14 dywizji piechoty generała Daniela Konarzewskiego, do Garwolina wkroczyły oddziały bolszewickiej konnicy i piechoty. Rozpoczął się kilkudniowy pobyt, trwający do 16 sierpnia, gdzie w panice uciekali czerwonarmiści. W dniach 17 i 18 sierpnia na terenie Garwolina, tu obok w domu Rejenta Feliksa Jasińskiego, przebywał Marszałek Józef Piłsudski. …

Tylko państwo silne gospodarczo jest suwerenem wolności. Dlatego posłużę się słowami Johna Kenndy’ego „Nie pytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju”. Każdy kraj jest bogaty bogactwem swoich obywateli. To ich przedsiębiorczość, inicjatywa, pracowitość, gospodarność, innowacyjność są motorem rozwoju i podwaliną dla budowania silnej Ojczyzny. Struktury rządowe i samorządy powinny wspierać swoich mieszkańców, powinni im służyć.

Chwila ta skłania również do refleksji nad wolnością, Ojczyzną, miłością, poświęceniem, ofiarnością. Największa ofiara to w chwili zagrożenia i wojny oddanie swojego życia z miłości do Polski. Świat nas nie oszczędzał, nasza ziemia jest nasiąknięta przelaną krwią. Dziś, gdy mamy wolną Ojczyznę powinniśmy dla niej pracować, być w swoich małych i dużych środowiskach jednością. Polska jest Ojczyzną dla nas wszystkich, bez względu na taką czy inną przynależność partyjną, takie czy inne poglądy. Dziś jesteśmy dzierżawcą tej ziemi, po nas przyjdą młodsze pokolenia, które przejmą od nas pałeczkę budowy i troski o dobro wspólne, któremu na imię Polska. Nie zbudujemy niczego, gdy będzie wzajemne podkładanie sobie nóg, gdy jeden w drugiego będzie „strzelał” i zachwycał się: ale mu dołożyłem! Oprócz wielkich chwil, patetyczności, jest też życie codzienne. Bądźmy wspólnotą pracującą dla rozwoju naszych wsi i miast, szkoda czasu na podchody, wzajemne wojny, z tego cieszą się tylko inni. Dla większości Polska to duże miasta: Warszawa, Gdańsk... A przecież życie toczy również się z dala od wielkich aglomeracji, tu jest nasz dom. Gdy popatrzymy wokoło możemy dostrzec efekty naszej pracy…. Tyle jest jeszcze potrzeb, tyle pracy przed nami. Zawsze jest wiele do zrobienia. Bądźmy przykładem dla innych, ktoś musi dać wzorzec wzajemnego szacunku, zrozumienia”.

W uroczystości wzięły udział wszystkie struktury gminne PSL. Bardzo ciszy udział sztandarów ze znakiem koniczynki na uroczystościach. To pokazuje, że organizacja żyje a posiadanie sztandaru to chluba i duma.

Polska to dumny kraj, mającą mocno ukształtowane wartości demokratyczne. Nic ich nie stłamsi, może na chwile zmaleją, ale w odpowiednim momencie wybuchną. Tak jak w wojnie polsko – bolszewickiej, już bolszewicy snuli plany powołania rządów w Polsce a tu Bitwa Warszawska pokrzyżowała te wschodnie pomysły.