Katolickie Stowarzyszenie Osób Niepełnosprawnych w Żelechowie ma 20 lat. Jubileuszowe uroczystości odbyły się w ostatnią niedzielę. Już od godzin południowych na terenach Warsztatów Terapii Zajęciowych gromadzili się członkowie, przyjaciele Katolickiego Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych. Tak jak w poprzednich latach uroczystość zgromadziła wielu mieszkańców miasta i gminy Żelechów. Kulminacją uroczystości była uroczysta msza odprawiona przez Księdza Biskupa Kazimierza Gurdę.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w małej miejscowości Żelechów, z potrzeby serca, niesienia pomocy osobom szczególnie doświadczonym wyrasta Stowarzyszenie. Jest jedną z pierwszych organizacji pozarządowych na terenie powiatu garwolińskiego. Początki nie były łatwe, początkowo brak lokalu, a gdy gmina przekazała stary, mały budynek szkoły w Wardzie trzeba było mieć pomysł, środki na rozpoczęcie działalności. Były różne pomysły. Siła tkwi w ludziach, pojawiła się grupa osób, którzy dołożyli wszelkich starań dla otwarcia Warsztatów. Pośród nich była obecna Pani Prezes Grażyna Frankowska. Dziś gdy patrzymy na osoby wielkiego formatu mamy przed oczyma ks. Jarosława Grzelaka czy obecnego opiekuna ks. Adama Kulika, bo oni wiedzą, jak być z innymi, pracować na ich rzecz. Dziękuję za bezinteresowną pomoc, dar serca ale także pracy czy wsparcia materialnego skierowanego na potrzeby osób niepełnosprawnych. Życzę aby chęć pomocy drugiej osobie nieustannie gościła w Państwa sercach. Następnych lat wspaniałej działalności. Jesteście nam potrzebni. Zdj. nr 1 i nr 2 pochodzi z fb KSN w Żelechowie.