Ruch Ludowy świętuje w tym roku swoje 120 lecie działalności, a Bataliony Chłopskie – zbrojne ramię Ludowców w czasie wojny - 75 rocznicę powstania.

Ruch ludowy był od zarania swych dziejów głęboko patriotyczny i położył duże zasługi w dziele odzyskania niepodległości, a także w walce o jej umocnienie oraz w walkę z hitleryzmem i komunizmem. Kierował się nauką moralną Kościoła Katolickiego. To z jego inicjatywy powstały na ziemi garwolińskiej pierwsze kółka rolnicze w Zawadach, w Sobieniach Biskupich, Woli Zadybskiej i Czernicy koło Kłoczewa. W 1907 r. młodzież wiejska z Niecieczy, gm. Wilga. z inicjatywy Antoniego Widłaka powołała pierwszy na naszym terenie Związek Młodzieży Wiejskiej. W okresie I wojny Światowej Ruch Ludowy a przede wszystkim Polskie Stronnictwo Ludowe czynnie współtworzy Polskie Organizacje Wojskowe – na 19 komend w większości kierowali nimi ludowcy. W okresie międzywojennym działali na rzecz swego środowiska, zakładali szkoły, teatry, biblioteki, upominali się o sprawy chłopskie.

Klęska wrześniowa, utrata niepodległości i ogromne obciążenia ludności chłopskiej spowodowały, że już w sierpniu 1940 r. powstała zbrojna organizacja Chłopska Straż (Chłostra), przemianowana wkrótce na Bataliony Chłopskie (BCh).

Bataliony Chłopskie  w powiecie garwolińskim liczyły ok. 5000 żołnierzy, stoczyły około 30 bitew i potyczek z wrogiem i przeprowadziły ponad 200 akcji sabotażowo – dywersyjnych ale w szczególności pomagali ludności poszkodowanej i zagrożonej przez okupanta.

W wyniku działań partyzanckich i represji okupanta śmierć poniosło ponad 160 żołnierzy BCh z obwodu garwolińskiego. Po wyzwoleniu w 1944 r. żołnierze BCh uznający rząd emigracyjny w Londynie byli ścigani i aresztowani przez NKWD, a następnie wywożeni w głąb ZSRR. Los taki dotknął ponad 100 żołnierzy BCh z obwodu garwolińskiego, z których wielu zmarło w obozach z głodu, wycieńczenia i chorób. Po powrocie do kraju premiera rządu emigracyjnego Stanisława Mikołajczyka, w czerwcu 1945 r. powstało Polskie Stronnictwo Ludowe, które w powiecie garwolińskim już w październiku 1945 r. osiągnęło liczbę ponad 5 tys. członków.

PSL po ogłoszeniu terminu referendum (30 czerwca 1946r.) i wyborów do sejmu (19 stycznia 1946 r.) było bezwzględnie zwalczane przez organy bezpieczeństwa. Kilkuset jego działaczy znalazło się w więzieniach, a wielu zostało zamordowanych. Łącznie z zamęczonymi w sowieckich łagrach, śmierć z rąk NKWD i UB poniosło ponad 40 żołnierzy BCh i członków PSL, co w połączeniu z liczbą ponad 160, którzy zginęli z rąk okupanta hitlerowskiego daje liczbę ponad 200 poległych i zamordowanych ludowców w latach 1939-1947. wielu straciło zdrowie i odniosło trwałe kalectwa. PSL w powiecie garwolińskim zostało rozwiązane przez władze bezpieczeństwa 15 stycznia 1947 r.

Dziś mało się mówi o heroizmie, walce, cierpieniom, tułaczce i łagrach które dotknęły Ludowców i żołnierzy  z Batalionów Chłopskich. Jak sami mówili, byli zwykłymi ludźmi, rolnikami, którzy chcieli spokojnie żyć, ciężko pracować na roli, by wyżywić swoją rodzinę. To życie zmusiło ich do walki z okupantem, o ziemię swoją i swoich sąsiadów. Bohaterami stali się z potrzeby chwili, z chłopskiej upartości bycia Polakiem pracującym na swoim. Nie ulegli okupantowi hitlerowskiemu, nie  poddali się komunistom, nie sprzedali i nie oddali swojego warsztatu pracy – swojego gospodarstwa, swojej ziemi. Bierzmy z nich przykład. Rok temu z inicjatywy Zbigniewa Węgrzynka powstał pomnik upamiętniający Ludowców i żołnierzy Batalionów Chłopskich w Mariańskim Porzeczu. Dziś chcemy się za nich modlić i złożyć w podzięce wiązanki kwiatów i powiedzieć pamiętamy, będziemy pamiętać.

W niedzielę,18 października, w świątyni Matki Bożej Goźlińskiej kustorz sanktarium odprwiał mszę św. w intencji zmarłych działaczy ruchu ludowego oraz żołnierzy Batalionów Chłopskich. Po mszy procesjonalnie uczestnicy uroczystości udali się pod pomnik gdzie zostały złożone wiązanki kwiatów. Należą się słowa uznania dla mieszkańców Powiśla, którzy czują takie przywiązanie do tradycji, działalności ludowej. Na zakończenie uroczystości było słychać głosy - Do zobaczenia za rok. Będziemy razem. Zdjęcia - Maria Kowalczyk