Dni Powiatu i Miasta Garwolin to doskonały czas na podsumowania, refleksje oraz snucie planów na przyszłość. Tegoroczne dni, w okrągłą rocznicę, były jeszcze większą okazją do świętowania. Oto tekst wystąpienia Starosty z okazji uroczystego spotkania:

"„To, co robimy, jest tylko kroplą w oceanie. Jednak gdyby tej kropli zabrakło, ocean byłby o nią uboższy.” Matka Teresa z Kalkuty

Szanowni Państwo.

475 lat Powiatu garwolińskiego, to sporo czasu. Były różne koleje losu naszego powiatu, były okresy gdzie na skutek decyzji administracyjnych znikał z map podziału terytorialnego, zawsze jednak się odradzał bo był w sercach ludzi tu mieszkających. Nasz powiat, nasza Ziemia Garwolińska mocno wpisała się w historię Polski, przez nasz teren przetoczyły się liczne wojny. Dla ludzi tu mieszkających hasło: Bóg, Honor, Ojczyzna zawsze było drogie, droższe niż majątek, zesłania czy życie. Nic dziwnego, że nasz teren odwiedzali znamienici goście, poczynając od Księżnej Anny Mazowieckiej ….. a kończąc na Prymasie Polski Józefie Glempie i prezydencie Lechu Kaczyńskim.

W maju mieliśmy święto samorządności, obchodziliśmy 15 lat odrodzonego samorządu powiatowego. Były  podsumowanie, podziękowania. Niektóre liczby warto jednak powtórzyć, niech mocno wpiszą się w naszą pamięć, gdyż świadczą o naszej pracy, umiejętnościach pozyskiwania środków zewnętrznych, współpracy, czy naszej pozycji na Mazowszu, w Polsce. Gdy wspominałem, że w ciągu tych 15 lat udało się wyremontować prawie 50% dróg powiatowych, to jest ok. 260 km, wiele osób z niedowierzaniem przyjęło tę wiadomość. W ubiegłym roku wyremontowaliśmy 19 km dróg a w tym roku zmodernizujemy ponad 25 km, za podobne kwoty, ok. 8mln zł. Dzięki usilnym staraniom, rzeczy  prawie niemożliwe stają się realne. W dniu wczorajszym dostaliśmy informację o zakwalifikowaniu naszej wspólnej z miastem inwestycji modernizacji ul. Spacerowej w Garwolinie do dofinansowania w ramach Narodowego Programu Modernizacji Dróg Lokalnych oraz przyznaniu dotacji przez Zarząd Województwa Mazowieckiego ze środków pochodzących z wyłączenia z produkcji gruntów rolnych. Nasze wydatki na inwestycje w ubiegłym roku sięgnęły kwoty prawie 19 mln, w tym 8,5 mln zł były to dotacje. Poprzez modernizację i nowoczesne wyposażenie Warsztatów w Zespole szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie placówka ta stała się najnowocześniejsza na Mazowszu.   Plan na ten rok był również bardzo ambitny, na inwestycje mamy zaplanowaną kwotę ok. 22 mln zł, wiele zadań z niego udało się już zrealizować inne są w trakcie realizacji. Dziś, gdy patrzymy na naszą największą inwestycję wykonywaną w tym roku, Garwolińską Strefę Aktywności Gospodarczej to napawa radością, że na naszych oczach, w tak krótkim okresie czasu zmienia się oblicze Garwolina. Cieszy również fakt zainteresowania przyszłych inwestorów naszymi działkami inwestycyjnymi. To nie udałoby się zrobić gdyby nie przychylność Zarządu Województwa Mazowieckiego, zgody na rozszerzenie zakresu tej inwestycji, jako zadania kluczowego dla całego Mazowsza.

Pamiętamy również o poprawie warunków nauki w szkołach, przeprowadzamy termomodernizację na Długiej, w Ekonomiku czy Sobolewie. Chcemy zmodernizować centralne ogrzewanie oraz zainstalować we współpracy z LGD solary,  w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie. Cieszy nas pozyskanie środków unijnych dla młodzieży z naszych szkół zawodowych, to nie mała kwota która trafia na nasz teren, to prawie 4 mln zł.

Ważnym momentem było podpisanie umowy partnerskiej  z rejonem Sengerei z Mołdawii. Dziś mamy propozycję do podpisania umowy partnerskiej z rejonami z Białorusi i Niemiec.

Szanowni Państwo.

Przez 15 lat istnienia odrodzonego powiatu wiele rzeczy udało nam się zrobić, inne czekają na realizację,  dużo jednak pracy przed nami. Mamy swoje zamierzenia.  Dziś zmniejsza się działalność naszego przewoźnika – firmy PKS. Chcemy odkupić od niego prawo użytkowania wieczystego działki na której jest dworzec autobusowy. Może w przyszłości udałoby się zlokalizować na tym ternie przyszły budynek Starostwa i nowego dworca. Myślę, że bardzo ważną rzeczą jest potrzeba pobudowania sali audiowizualnej w Zespole Szkół im Marszałka Józefa Piłsudskiego. Czeka nas również modernizacja sali gimnastycznej oraz dokończenie termomodernizacji w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Bohaterów Westerplatte w Garwolinie. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 czeka na modernizację boiska wielofunkcyjnego. Dziś nie będzie dobrego kształcenia zawodowego bez nowoczesnej bazy praktycznej. Potrzeba więc zmodernizować warsztaty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie oraz doposażyć w nowoczesny sprzęt warsztaty w Miętnem. Moim marzeniem jest aby dworek w Miętnem został placówką kultury, która będzie przyciągała miłośników muzyki, malarstwa i teatru z całego powiatu. Widzimy również potrzeby w zakresie modernizacji naszych dróg powiatowych, bo przecież tylko połowa została zmodernizowana, druga czeka na poprawę. To tylko nieliczne działania które chcemy realizować.

Szanowni Państwo.

Powiat to my wszyscy, to ludzie, którzy tu mieszkają, pracują dla pięknej garwolińskiej ziemi. To ciekawe, warte odwiedzin miejsca, urokliwe zakątki nad Wilgą i Okrzejką, to wspaniałe wydarzenia kulturalne, występy zespołów ludowych, spotkania teatralne. To także nowoczesne zakłady pracy, których marka znana jest nie tylko w naszym powiecie i świadczy o przedsiębiorczości i pracowitości naszych mieszkańców. Dlatego też dziś chciałbym wszystkim, którzy są mieszkańcami powiatu z urodzenia lub z wyboru, którzy tu się uczą, pracują, działają społecznie, odpoczywają na emeryturze, podziękować za to, że mają w sercu miłość do tej ziemi. Wszystkim składam serdeczne życzenia pogody ducha, optymizmu, dużo radości ze wspólnego przeżywania kolejnych Dni Miasta i Powiatu. Wszystkiego najlepszego.

Parafrazując slowa Mirona Białoszewskiego: Cale życie w Powiecie Garwolińskim – dlaczego nie? Powiem Państwu, warto."